Правец 8А

Правец 8А продължава традицията да се създават клониниги на най-модерните персонални компютри от серията Apple. В случая Правец 8А е функционално копие на компютъра Apple ][e, но притежава някои разширени възможности главно в интерпретатора на BASIC. Използван е нов набор интегрални схеми с висока степен на интеграция - СМ631, СМ632, СМ633. Те са копие на използваните в Apple ][e MMU, ,  и позволяват броя на интегралните схеми, използвани в компютъра да бъде намален значително.

С тяхна помощ се реализират още редица възможности. За разлика от Правец 82 и подобно на Правец 8М, компютърът разполага с 64К памет, което е следствие на използването на памети от сериятя 8164 (4164). Но освен тази памет, към компютъра може да бъде поставяна допълнителна памет с много по-голям обем. За тази цел на дънната платка е предвиден специален цокъл, нарчен СЛОТ 0, в който могат да се поставят модули с допълнителни 64К, 128К, 256К, 512К и дори 1MB памет, видими като банки по 64К. Произвежданите в България котролери с допълнителна памет са съвместими с Apple ][e.

Тази възможност е в резултат на използването на новата интегрална схема СМ631, която се грижи за управлението на страниците памет. Друга интегрална схема - СМ632 добавя възможността за работа в режим на 80-колонно изобразяване на текст, както и на графика с двойна разделителна способност - ниска графика в режим 80х.. и 560х.. в 16 цвята. За поддържането на тези режими е необходимо в СЛОТ 0 да бъде поставена банка с поне 64К памет.
Програмистите на BASIC са улеснени от някои промени в интерпретатора на BASIC, които не съществуват в прототипа Apple][e. Главната промяна е възможността за работа с 16-ични стойности на променливите директно в средата на BASIC, както и поддържането на пълен символен набор (главни и редовни букви) на буквите от латиницата и кирилицата. В програмата МОНИТОР също има промени - добавена е програмата МИНИАСЕМБЛЕР, с чиято помощ могат да се пишат програми само с използването на мнемонични кодове. Освен това е добавена и възможност за търсене на поредица от стойности в паметта, нещо заради което в Правец 82 се използваха външни програми, които също заемаха съответната памет. Тези промени в постоянната памет на компютъра са наложили премахването на подпрограмите за управление на касетофон, жертва, която повечето потребители приемат безропотно. При Apple ][e възможността за работа с касетофон е запазена.
Правец 8А също е използван в държавни организации и частни лица нямаха право да го закупуват.