Правец 8С

Вятърът на промяната в бившия социалистически блок се отрази и на компютърния бранш. И първата лястовичка беше Правец 8С. За разлика от другите компютри от фамилията Правец, аналози на Apple ][ (Правец 82/8М,8А), Правец 8С може свободно да се купи от частни лица и нещо повече, в цената на компютъра е включено и флопидисково устройство. Годината е 1989. Цената на която се продава Правец 8С е 1230 лв. без монитор и 1390 лв. с включен монохромен монитор със зелен луминофор. Може би и поради идеята за улеснение на потребителите на дънната платка са интегрирани допълнителните модули, които иначе би трябвало да се използват като отделни контролери. Освен основната схема на компютъра на дъното има интегрирани модул за управление на флопидисково устройство, модул CENTRONICS за управление на принтер, модул за сериен обмен на данни, модул RGB и модул за поддържане на допълнителните режими на изображение - ТЕКСТ 80 и графика с двойна разделителна способност. Тази възможност подобно на Правец 8А е следствие на използването на новият схемен набор в висока степен на интеграция, както и добавянето на допълнителни 64К памет на основната платка.

С тази допълнителна памет общата оперативна памет на компютъра става 128К, но поради това, че липсва СЛОТ 0, тя не може да бъде разширявана с добавянето на допълнителни модули памет. Понеже постоянната памет на компютъра е копие на постоянната памет на Правец 8А, потребителите имат възможност да използват пълните и предимства - използването на 16-ична аритметика в средата на BASIC и разширените функции на монитора. Поради интегрирането на допълнителни модули на основната платка броят на слотовете за потребителски платки е редуциран до 3 - слот 4, 5, 7.
Нещо приятно е новата клавиатура на компютъра. Тя е реализирана с модерни бутони, контактуващи с помощта на проводяща гума. Същите бутони се използват и в клавиатурите на Правец 16.
Модерно вносно импулсно захранване е заменило използваните в предишните 8-битови модели, което намалява значително теглото на компютъра.

Допълнителни модули, интегрирани на дъното:

Модул за управление на флопидисково устройство.
Модул CENTRONICS за управление на Принтер
Модул на сериен обмен на данни
Модул RGB за включване към цветен монитор или телевизор