Oric Atmos

Дойде времето да се запознаем и с един много специален компютър. Спомням си времето, когато само си разказвахме слуховете, че всъщност Правец 8Д не е български, а френски компютър, на име Орик, а модела му - Атмос. Това естествено беше в разрез с написаното в кингата "Домашен компютър Праец 8Д", където той се представяше като собствена разработка на младежки колектив към комбината в Правец.След промените в 1989-та година и след като 8-битовите компютри останаха в историята и най-вече след като България се върна в нормалния свят вече знаем истината. Това наистина е прототипът на нашият Правец 8Д. С тази разлика, че първоначално компютърът е разработен и пуснат на пазара от английската компания Oric Products International Ltd. Това става на 16-ти Януари 1984-та година (виждаме, че нашите инженери реагират доста бързо - Правец 8Д е пуснат в продажба около година и половина по-късно)
  Компютърът е с 64К оперативна памет, от която потребителя може да ползва 48К. Останалите 16К в адресното пространство #C000 - #FFFF се използват от дисковите операционни системи на компютъра. Те са няколко - Oric Dos, Randos, Sedoric, TDos. Първите 3 се използват от английските флопидискови устройство Cumana и Microdisc, което можете да видите тук. TDos се използва с френското флопидисковото устройство Jasmin, което скоро ще видите на тази страница. Sedoric е най-развитата операционна система за Oric, но въпреки това разработената от Борислав Захариев операционна система Dos 8D го превъзхожда в редица отношения. Главното предимство е, че Dos 8D оставя цялата оперативна памет на компютъра на разположение на потребителя, докато Sedoric използва паметта в адресното пространство #0400 - #04FF.
  Подобно на положението с Правец 8Д, Oric Atmos също не може да се похвали с безброй хардуерни разширения. Единствените реализирани са модем, принтер и флопидискови устройства, което прави точно с 3 повече, отколкото са пуснати с нашия компютър. Няма оригинален джойстик, което е предпоставка за съществуването на няколко несъвместими модела. Това е и причината игрите, които поддържат джойстик да се броят на пръсти.
  Всичките флопидискови устройства за Oric са 3-инчови (не го бъркайте с 3.5 - инчовите, познати ни днес), което е стандарт за домашните компютри по това време. Подобни устройства се използват също с компютрите Sinclair, Amstrad и др. В повечето случаи устройството поддържа едностранен запис, поради което дискетата трябва да се обръща от потребителя. Второто устройство Jasmin-2 обаче има двустранно флопи, което определя и липсата на нужда от обръщане на дискетата.
Англоразбиращите могат да прочетат подробна история на компютрите Oric на адрес:
http://oric.free.fr/STORY/contents.html